Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2404 van /customers/a/1/1/gemudes.be/httpd.www/includes/menu.inc).

Activiteiten

Expositie

Tentoonstelling ‘De Eerste Wereldoorlog gelezen in affiches’

zaterdag, 27 augustus, 2016 - zondag, 18 september, 2016

In 42 affiches geeft de tentoonstelling een beeld van hoe de burgerbevolking ver van het front een dagelijkse strijd voerde om te overleven onder een gezag dat hen onderwierp aan controles, rantsoeneringen, opeisingen en represailles. De affiches werden gemaakt in opdracht van de Duitsers en bleven opmerkelijk genoeg zelfs gedurende de tweede Wereldoorlog veilig bewaard. Toeschouwers kunnen in deze tentoonstelling het leven van de burgerbevolking door een objectieve bril aanschouwen, omdat de aanplakbiljetten origineel zijn.

 

Expositie

ERFGOEDDAG THEMA RITUELEN

zaterdag, 23 april, 2016 - zondag, 24 april, 2016
Organisator(s): 
GeMuDes

Rituelen, ze zijn van alle tijden. Soms veranderen ze of geraken ze in onbruik. Ons leven zit vol met kleine en grote rituelen die we min of meer volgen. Het zijn gebruiken en handelingen die we van onze ouders of grootouders leerden.

In Destelbergen is Hemelvaartsdag het synoniem voor de traditionele bedevaart naar Bergenkruis.

Weinige activiteiten kunnen terugblikken op dergelijke langetraditie. In 1871 werd er voor het eerst een officiële bedevaart naar een van de groenste plekjes van Destelbergen georganiseerd.

Iedereen is welkom op erfgoeddag .

Expositie

Erfgoeddag: Erven: De appel valt niet ver van de boom

zondag, 26 april, 2015 - zondag, 31 mei, 2015
Organisator(s): 
vzw GeMuDes

Op zondag 26 april is de nationale Erfgoeddag met als algemeen thema ERVEN.

Regionaal hebben we in samenwerking met de Erfgoedcel De Viersprong afgesproken om te werken onder de noemer: De appel valt niet ver van de boom.

In het gemeentelijk Museum Destelbergen werken we rond een tentoonstelling uit rond de bakkersfamilie Gansbeke uit de Haenhout en de slagersfamilie Auman uit Heusden.

Lezing

Luchtship ontploft boven Gent

dinsdag, 24 februari, 2015
Organisator(s): 
GeMuDes, Bibliotheek, werkgroep 14-18, Gemeente Destelbergen

De Groote Oorlog trekt vier jaar lang terecht alle aandacht naar zich toe, maar dat er in de buurt van Gent, in Sint-Amandsberg, in die periode een uniek wapenfeit plaatsvond, begint stilaan in de vergetelheid te raken.

Een zeppelin neerhalen, de Duitsers hielden het niet voor mogelijk en de Engelsen zagen het als onuitvoerbaar. En toch… daar was die Engelse waaghals, die alle bevelen aan zijn laars lapte en als een ‘David’ zijn ‘Goliath’ met succes te lijf ging.

Expositie

WO I - Oorlogsslachtoffers

zaterdag, 23 augustus, 2014 - zondag, 14 september, 2014
Organisator(s): 
Werkgroep1418

Deze tentoonstelling is de eerste van een reeks. Het staat in thema van de slachtoffers uit de Groote Oorlog en toont een chronologisch overzicht van feiten, gerelateerd aan plaatsen of mensen van bij ons. Een aantal markante figuren uit Destelbergen en Heusden krijgt bijzondere aandacht, terwijl er ook heel wat documenten, brieven, doodsprentjes, oude postkaarten, eretekens en andere memorabilia te bekijken vallen.

Expositie

Octave Landuyt

woensdag, 28 augustus, 2013 - zondag, 15 september, 2013
Organisator(s): 
GeMuDes

Behalve een reeks prachtige werken, kan u in de kijkkasten ook heel wat juwelenontwerpen van Landuyt terugvinden. In de ruimte achter het museum loopt een videofilm over leven en werk van de kunstenaar, en vindt u een bronzen werk en enkele kleinere kunstobjecten in een glazen kast terug. Zeker de moeite om langs te lopen, want het werk van de ondertussen 91-jarige Landuyt blijft fascineren. En voor wie mocht twijfelen: in de tentoontstelling is niets aan het toeval overgelaten, dankzij het alziend oog van de kunstenaar hemzelf. Maar dat merkt u wel als u er zelf bent.

Expositie

GeMudes verenigt

zondag, 28 april, 2013
Organisator(s): 
GeMuDes

Op 30 maart 2013 is de vzw GeMudes, Gemeentelijk Museum Destelbergen opgericht, die in de plaats komt van de oude feitelijke vereniging ‘De vrienden van het museum’. GeMudes heeft als doel de mensen te verenigen met zorg voor de geschiedenis en het bewaren van elementen ervan eigen aan onze gemeente. Die bijgevolg de werking van het gemeentelijk Museum van Destelbergen genegen zijn, helpen om het geschonken materiaal in het museum optimaal beheren en beschikbaar maken voor tentoonstellingen.

Expositie

De Herbergen vroeger en nu - Destelbergen

zaterdag, 25 augustus, 2012 - zondag, 16 september, 2012
Organisator(s): 
GeMuDes
Expositie

De Herbergen vroeger en nu - Beervelde

donderdag, 30 augustus, 2012
Organisator(s): 
GeMuDes
Expositie

De Herbergen vroeger en nu - Heusden

zaterdag, 11 augustus, 2012 - zondag, 19 augustus, 2012
Organisator(s): 
GeMuDes

Pagina's